شیر کشویی چیست و تفاوت آن با شیر پروانه ای
شیر های دروازه ای به خاطر اینکه اندازه و وزن بالایی دارند نصب آنها در خطوط لوله هایی که سایز بالایی را دارا هستند
انواع دیگر شیر های صنعتی: شیر توپی، شیر پروانه ای، شیر خودکار، شیر سوزنی و...
کاربرد شیر آلات بر اساس شکل، اندازه و ساختار آنها متفاوت است؛ پس برای استفاده از این شیر ها، داشتن اطلاعاتی نظیر ویژگی و کارایی آنها مهم می باشد.
شیر آلات از مهم ترین تجهیزاتی هستند که در سیستم های لوله کشی مورد استفاده قرار می گیرند و برای تکمیل این سیستم انتخاب درست و استفاده از آنها ضروری می باشد.
در ادامه می خواهیم در مورد شیر کشویی و تفاوت های آن با شیر پروانه ای صحبت کنیم.
شیر کشویی چیست؟
این شیر از دسته شیر آلاتی می باشد که یا به صورت کاملا باز یا کاملا بسته مورد استفاده قرار می گیرد؛ یعنی نمی توان میزان و فشار جریان را کنترل نمود.به عنوان مثال نمی توانیم فشار گاز را در عملیات انتقال کنترل کنیم فقط می توانیم جریان سیالات را قطع یا وصل نماییم.
اگر نصفه باز یا بسته شوند در مدت زمان کمی، قطعات آن آسیب خواهند دید.
شیر کشویی در صنعت آب نیز کاربرد زیادی دارد.
این شیر به شکل زبانه فلزی و لاستیکی تولید می شود که هر کدام از آنها در سایز های ۴F و ۵F موجود می باشند.
سیستم مکانیکی آن به این شکل است که یک دیسک به صورت عمودی بر جهت جریان قرار دارد. عملکرد این شیر بسیار ساده و مانند دروازه می باشد؛ به همین خاطر شیر دروازه ای نیز به آن می گویند.
شیر پروانه ای
یکی از ساده ترین ویژگی ها را شیر پروانه ای در انواع و اقسام شیر آلات صنعتی دارد.عملکرد این شیر به شکل حرکت دورانی برای شروع، محدود و قطع جریان می باشد.
شیر های پروانه ای با ساختاری که دارند کار را بسیار راحت می کنند.
ساختار آنها این گونه است که شیر ها از طریق اهرم به قسمت حرکت دهنده (دستگیره) متصل هستند.
حرکت دهنده ی این شیر آلات به شکل های گوناگونی از جمله برقی، دستی و فشار هوا می باشد.
این شیر ها کارایی بسیار راحت و شگفت انگیزی دارند زیرا دستگیره اهرمی آنها با یک چرخش ۹۰ درجه ای، شیر را باز و بسته می کند.
بعضی از این شیر ها نسبت به سایرین مزیت های بیشتری دارند؛ مانند شیر پروانه ای که نسبت به شیر های دروازه ای، مخروطی، توپی و کروی از مزیت های بیشتری برخودار است که در موقعیت هایی مختلف بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
تفاوت شیر کشویی و شیر پروانه ای در چیست؟
یکی از مهم ترین تفاوت میان این دو شیر این است که وقتی از شیر کشویی یا دروازه ای استفاده می شود؛ سیالات درون لوله به طور کامل تخلیه می شوند و اثری از آنها باقی نمی ماند در حالی که شیر پروانه ای به علت ساختاری که دارد، در برخی موارد قادر به تخلیه ی کامل سیالات نمی باشد.همچنین برعکس شیر کشویی، از شیر پروانه ای می توان برای کنترل میزان و فشار جریان استفاده نمود.
شیر های دروازه ای به خاطر اینکه اندازه و وزن بالایی دارند نصب آنها در خطوط لوله هایی که سایز بالایی را دارا هستند، هزینه زیادی دارد و در نتیجه کار دشواری است.
پس افراد ترجیح میدهند برای قطع یا وصل جریان از شیرهای پروانه ای به جای شیر کشویی استفاده کنند؛ زیرا به صرفه تر (کم هزینه تر) و خیلی سبک تر نسبت به شیر دروازه ای هستند.
از دیگر تفاوت این دو شیر می توان به این موضوع توجه داشت که آب بندی در شیر پروانه ای، بیرون از مرکز و به شکل فلز به فلز انجام می شود در حالی که معمولا آب بندی در شیر آلات هم مرکز از طریق لاستیک صورت می گیرد.
مزایای شیر کشویی
-
آب بندی در زمانی که شیر بسته است
-
باز و بسته شدن آسان
- تخلیه ی کامل سیالات
- اندازه کافی برای انتقال سیالات
- عدم نیاز به نگه داشتن هنگام عملیات انتقال
سخن پایانی
همانطور که گفته شد شیر آلات در زمینه های زیادی کارایی های مختلفی دارند که در مورد برخی از آنها صحبت کردیم. برای بهره بری بهتر از این تجهیزات دانستن اطلاعاتی نظیر اندازه، نوع، کاربرد، وزن، ویژگی های آن و... مهم است و کار ما را در انتخاب درست آنها آسان می سازد.در نهایت شیر پروانه ای نسبت به شیر کشویی دارای کارایی بالاتری هست زیرا قیمت ان نسبت به شیر کشویی کمتر است و نصب شیر پروانه ای آسان تر می باشد و همچنین وزن شیر پروانه ای از شیر کشویی کمتر است.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}